Η σελίδα του Επιμελητηρίου στο Facebook

  • 2751067216
  • από 8:00πμ έως 3:00μμ

επιμελητηριο αργολιδας λογοτυπο

Οι ορεινοί δήμοι στην πρώτη γραμμή: Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΜΟΔ, ΕΕΤΑΑ και ΚΕΔΕ

Οι ορεινοί δήμοι στην πρώτη γραμμή: Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΜΟΔ, ΕΕΤΑΑ και ΚΕΔΕ

Η ΜΟΔ, σταθερά στο πλευρό των μικρών δήμων, αναδεικνύει τα ζητήματα της ορεινότητας και συστηματοποιεί περαιτέρω την υποστήριξη που παρέχει στους ορεινούς δήμους.

Από κοινού με την ΕΕΤΑΑ και την Επιτροπή Ορεινών Περιοχών διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο συντονισμού των φορέων του δημοσίου, στα πρότυπα της επιτυχημένης Μονάδας Υλοποίησης Έργων σε Μικρά Νησιά, η οποία ξεκίνησε πέρυσι τη λειτουργία της.

Μέσα από την κίνηση αυτή η ΜΟΔ και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους μικρούς δήμους και ενισχύουν την ισότιμη συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, καθώς στο Συντονιστικό Όργανο που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων θα συμμετέχει η πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Α. Σωτηριάδου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου συναντήσεων με τους ορεινούς δήμους ανά περιφέρεια, η ΜΟΔ, η ΕΕΤΑΑ και η ΚΕΔΕ προχώρησαν στις 3 Απριλίου 2018 στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, όπως της δυσκολίας να προχωρούν με δικές τους δυνάμεις στην ανάθεση, επίβλεψη και παραλαβή έργων και τεχνικών μελετών, όπως και στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένα στελέχη της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ ήδη συνεργάζονται με τους δήμους για την εκπόνηση αναπτυξιακών σχεδίων, τη σύνταξη διαγωνιστικών τευχών αλλά και τη διερεύνηση πρόσθετων χρηματοδοτικών πηγών για τους μικρούς ορεινούς δήμους (π.χ. ΠΔΕ, Υπ. Εσωτερικών, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων). Κυρίως, όμως, τόσο η ΜΟΔ όσο και η ΕΕΤΑΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση τεχνικής υπηρεσίας, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει την ανάθεση και παρακολούθηση έργων για λογαριασμό δήμων που δεν διαθέτουν επαρκή στελέχωση, επιλύοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφηκε σε ειδική τελετή στα γραφεία της ΚΕΔΕ από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλο και τον πρόεδρο της ΜΟΔ Π. Πάντο, παρουσία της προέδρου της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, δημάρχου Παρανεστίου, κ. Α. Σωτηριάδου, του προέδρου της ΕΕΤΑΑ κ. Δ. Καλογερόπουλου και του προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστού.

 

Πηγή: Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)


Επιμελητήριο Αργολίδας © 2016 | Κατασκευή Ιστοσελίδων Kinisis Web & Tourism